Skrevet af Hanne Kirkegaard: www.hannekirkegaard.dk

Når din sjæl hungrer efter at være dig og ikke efter mad. At lære forskellen at kende kan kræve terapeutisk hjælp. I terapi hos mig handler det om at lære at skelne mellem: hvad er længsel efter at udleve mit sande jeg, og hvad er reelt fysisk sult.

“Når sjælens hunger forveksles med sulten efter mad”. Foredraget foregår i Aarhus, Åbyhøj. Læs med nederst i mailien for mere info. Men først lad mig forklare dig mine tanker bag titlen på foredraget.

Når jeg bruger ordet: SJÆLENS HUNGER, så rækker det ud over, hvad psykologien definerer i forbindelse med overspisning og det, der typisk foregår i det terapeutiske rum.

Sjælelig hunger betragter jeg helt personligt, som en spirituel følelse af længsel efter at være den du er på godt og ondt – med fuld accept af dig selv.

Når det af individuelle grunde kan være svært at være den du er inderst inde, eller du er bange for at udfolde din fulde kraft og i stedet lukker ned, så opstår der ofte et tomrum, som kan forveksles med sult efter mad.

Dvs. sjælen tror den er sulten, men det er ikke efter mad – derimod blot efter at mærke dig selv og være egne følelser tro.

Hvad kan være årsagen til, at et menneske ikke formår at leve i overensstemmelse med eget indre sande jeg? Og tør mærke alle facetterne i sit følelsesliv?

Hvornår sker der det, at et menneske bevæger sig længere og længere væk fra sig selv og egen evne til at opfylde og mærke reelle behov?

Det er min erfaring, at det er noget der for mange sker løbende over tid, et langsomt skred, typisk tilbage fra opvæksten, hvor personen ikke lærer at favne og acceptere egne svære følelser, eller forældrene kun ”godkender” de pænere, mindre komplicerede følelser.

Hvor fx. følelser som vrede ikke bliver spejlet og accepteret. Det betyder, at hvis personen som voksen mærker egen vrede i forskellige situationer, så kan det være svært – ja faktisk umuligt at give den følelse lov til at komme til udtryk, fordi der er en tidlig ”kodning” af, at netop denne følelse ikke er acceptabel.

Jeg mener, at alle mennesker symbolsk set er en smuk nuanceret vifte, der har en bred spændevidde, dets personlighed favner: farver, nuancer, facetter, kulde, varme, positivt og negativt.

Ideelt set er alle følelser i vores egen personligheds-vifte tilladte og ok, uanset hvordan de føles at udtrykke og føle.

Desværre er det meget svært for mange at udfolde ALLE de nuancer af følelser, der eksisterer i deres personligheds-vifte. Derved opstår der, over tid, ofte et smertefuldt hulrum og en længsel indeni.

Når der er for mange følelser, der ikke får ”lov” at blive udtrykt, så skaber det ubalance og hulrummet af længsel forveksles af mange med sulten efter mad.

I terapi hos mig handler det om at lære at skelne mellem: hvad er længsel efter at udleve mit sande jeg, og hvad er reelt fysisk sult.

Det handler også i høj grad om at lære at turde mærke alle følelser, også de, som er lidt skræmmende og føles ”forkerte”.

Når dette læres over tid, sker det forunderlige, at trangen og behovet for mad og overspisninger mindskes.
Des mere nuanceret personligheden får lov at leve, des mindre behov for mad.

Dybest set handler terapi om at lære at udfolde din egen smukke nuancerede VIFTE af facetter og farver.

Du er utrolig nuanceret, og mulighederne for udfoldelse er uendelig. Derfor handler det om at leve dit liv nuanceret og basalt set om at udfolde ALT DET SOM LEVER OG ER indeni dig.

Vil du høre mere om, hvordan jeg arbejder terapeutisk med min klienter, så kan du komme med til foredrag meget snart i Aarhus.

Onsdag d. 3. maj kl. 19-21 inviterer LFS (Landsforeningen For Spiseforstyrrede & pårørende) til en temaaften om overspisning. Alle er velkommen, og det er gratis at deltage!

Aftenens indhold vil være:
Velkomst samt præsentation af LFS – værdier, mission og vision – ved formand Mille Eigard Andersen.
Oplæg fra mig og min klient Jette, som vil fortælle om sin historie samt, hvordan det er for hende at lide af overspisning. Jeg vil give et eksempel på det terapeutiske arbejde med Jette – herunder forklaring af øvelser/ metoder, som har hjulpet og støttet hende i arbejdet med at slippe overspisning.Vi runder af med spørgsmål og debat.

Vigtigt! Tilmelding: det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendigt. Meld dig til ved at maile til Mille på mea@dlfs.dk.

Sted: Åby bibliotek, Ludvig Feilbergs Vej 7, 8230 Åbyhøj

Hvad udtaler andre om lige netop det foredrag:
Tusind tak til dig, Hanne, for at holde et fremragende foredrag under LFS (Landsforeningen For Spiseforstyrrede & pårørende) d. 6. april 2017! Du fortalte både levende og proffesionelt om BED – du kom hele vejen rundt om “emnet”. At du både har personlig erfaring med BED OG dit proffessionelle arbejde er en kæmpe styrke, der gør, at du rammer publikum og trænger ind. Ingen tvivl om at du gør en forskel for mange og hjælper dem ud af madhelvedet! Stor ros til dig fra Mille Eigard Andersen, formand LFS.

Hanne Kirkegaards oplæg: “Når sjælens hunger forveksles med sulten efter mad” i Dansk Psykoterapeutforening, Aarhus blev ikke alene fremført med stor faglig indsigt, det blev også leveret med en indtrængende nerve og intensitet, som gjorde, at hendes pointer har været nemme at huske og dermed også lette at overføre til klinisk praksis. På forbilledlig vis fik hun kombineret teorier om fedmens psykologi, men sin store personlige indsigt i emnet, og hun formåede at formidle det, så det blev både levende og nærværende for tilhørerne. Således fik jeg rigtig stort udbytte af oplægget, der også inspirerede til spændende diskussioner, hvor tilhørerne tydeligvis blev særdeles fagligt og personligt engagerende”. Annemette Bondo Lind /cand. mag, kognitiv terapeut og forsker i stress og psykosomatik.

UDFOLD DIN VIFTE AF FACETTER – og slip din sult efter mad
Tagged on:             

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *